top of page

Ett fint ”konstverk” som symboliserar vår kärnverksamhet, dvs lås & beslag


På bilden ovan ser du ett fint ”konstverk” som symboliserar vår kärnverksamhet dvs lås & beslag, och passande bra att få dessa på plats detta år 2021 då företaget grundades i Falun 1861 dvs 160 år gammalt och har arbetat med lås allt sedan dess.

Eftersom att vår största leverantör av lås & beslag Assa Abloy, grundades först 1881 av en August Stenman i Eskilstuna, dvs 20 år efter att Jean Abraham Göthes startat J.A. Göthes arbetade vi med andra varumärken med lås, typ Polhems låset, samt FAS (Tillhållarlåsen) på den tiden.

FAS grundades 1849 av Frans August Stenman i Eskilstuna och är 12 år äldre än Göthes … och vi var en av deras viktigare grossister på denna tid.

Kuriosa :


Frans August Stenman var far till August Stenman som startade Assa 1881 och blev konkurrent till sin far… Frans August avlider dock 1890 och behövde ”bara” ha sin son August som konkurrent i 9 år…


Historia kring hänglås

Polhems låsetDet kända Polhems låset, som uppfanns av Christopher Polhem troligen omkring 1700, var en av de första produkter som kom att serietillverkas i Sverige. Det skedde i Stjernsund i Dalarna. Anläggningen förstördes i en brand 1737, men låsen var för bra för att glömmas bort. Den smarta mekanismen ”skivcylindern” var själva innovationen. Idén spreds via smeder och Polhems hänglås tillverkas än i dag, av t.ex. tyska ABUS och amerikanska Yale. Hans lås fungerade genom att man med nyckeln vrider ett antal rörliga skivor av plåt inuti låset. Mellan dessa skivor sitter fasta skivor. När skivorna hamnar i rätt läge kan bygeln tas ut och låset öppnas. Bilden ovan visar ett isärtaget polhemslås med fast bygel som hänger ihop med låshuset även i öppet läge.


Det var utifrån sin enkla och praktiska funktion som hänglåset tidigt fann sin grundform, låshus, bygel och nyckel. Hänglåsen representerar stora variationer i formgivning och teknik och utgör därför en viktig del av vår teknikhistoria. Låshus och bygel kan genom dekoration och val av material anpassas både estetiskt och socialt.


Fördelarna med hänglås, i jämförelse med dörrlås, är att de vanligen är små, oömma och bekväma att använda och billigare än dörrlåsen. En nackdel är att de måste användas tillsammans med någon form av järnbeslag.


Hänglås har en häpnadsväckande lång utvecklingshistoria. De urgamla rötterna finner vi i egyptisk, grekisk och romersk kultur. Det var med dem, som många andra vardagliga ting, de uppfanns är de behövdes.


Den tekniska grundidén i de första dörrlåsen, en åt båda sidor med nyckel skjutbar regel, återfinns även i de första hänglåsen.


Benämningen hänglås kommer av att låshuset hänger fritt i sin bygel när den håller ihop de krampor eller märlor som låser en dörr, ett skrin eller en kista. De medeltida hänglåsen hade flera benämningar. Utifrån sin placering på ytterdörrar kallades de ibland utanlås och vissa hänglås kallades tasklås på grund av den väskliknande formen. ”Taske” i äldre svenska är samma ord som danskarna använder för ”väska”. Hengelås är ett annat gammalt uttryck som användes ännu på 1800-talet.


Hänglås heter på danska haengelaas eller haengelås, i Finland riippulukko, på tyska Vorhängeschloss, på engelska padlock samt cadenas i Frankrike.


Comments


Ring vår Order & Kundservice

bottom of page